W każdym domu, w kuchennej szafce znajdziemy herbatę. Zwykła, owocowa, ziołowa – odmian i smaków jest wiele. Większość z nas nie zdaje sobie sprawy, iż herbaty mogą również poprawić nasze samopoczucie. Wystarczy tylko je odpowiednio przygotować, według starych receptur naszych babć. Herbata na ból głowy: Liść babki 5dag Kwiat lipy 5 dag Rumianek 5 dag Ruta ogrodowa 5 dag Aby przygotować taką herbatę, należy wymieszać wszystkie zioła. Następnie z tak przygotowanych ziół, należy wsypać 1 łyżeczkę do filiżanki i zalać wrzącą wodą i odstawić na 15 minut. Herbata przeciw grypie: kwiat lipy 5 dag melisa 10 dag mięta pieprzowa 5 dag Sposób przygotowania polega na wymieszaniu wszystkich ziół. Następnie z przygotowanej mieszanki wsypujemy 1 łyżkę do filiżanki i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 15 minut. Herbatka przeczyszczająca: Kora kruszyny 3 dag Rumianek 2 dag Kwiat lipy 1 dag Wszystkie zioła mieszamy, następnie wsypujemy 1 łyżkę do filiżanki i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 15 minut. Herbata na jesienne dni: Herbata lipowa z miodem i sokiem malinowym Kwiat lipy 2-3 dag Miód pszczeli 1 łyżka Soka malinowy 1/2 szklanki – najlepiej domowy Woda 4 szklanki Kwiat lipy należy sparzyć w szklance wody, następnie po zaparzeniu odcedzić. Do takiego naparu dodajemy 3 szklanki wrzątku, miód, oraz sok malinowy. Całość dokładnie wymieszać i podawac na ciepło. Wszystkie potrzebne zioła można kupić z sklepie zielarskim, a także w internecie.